Leren proeven
Aalscholver
De Aalscholver (7,0%) is een typische saison. Het droge, kruidige karakter van het bier komt door de typische gist. Dat is bijzonder, het is namelijk één van de weinige bieren waarbij de gist als dé smaakmaker wordt gezien.
Speciaalscholver
De Speciaalscholver (7,0%) is een typische saison. Het droge, kruidige karakter van het bier komt door de typische gist. Door gember toe te voegen versterken we bovendien de kruidigheid.
Online proeverij
In de serie Leren Proeven brengen wij dit jaar iedere keer twee bieren uit. Tijdens de proefsessie proeven wij in een gratis online proeverij met onze vier biersommeliers de twee bieren die gebaseerd zijn op eenzelfde basis, zodat we het verschil goed kunnen proeven.
Bij de Aalscholver en Speciaalscholver is de basis van het bier een Saison. Zo simpel is het. Het verschil zit tussen de bieren zit in de toevoeging van gember. De toevoeging van gember versterkt het kruidigheid van het bier, kruidigheid is kenmerkend voor een typische saison. Genoeg redenen om samen te proeven. Download alvast jouw proefformulier!
Het proefpanel
Wist je dat oprichters Rik en Ralph elkaar kennen van de bieropleiding? Ook Michiel en Stehanie zijn Internationaal Biersommelier en delen hun kennis graag tijdens de online proeverijen. Download hier alvast een proefformulier!
Rik van den Berg
Brouwt al vele jaren en is groot liefhebber van bier. Geen favoriete bierstijlen, vindt de balans in het bier het allerbelangrijkst.
Ralph van Bemmel
Groot fan van lichte, toegankelijke en doordrinkbare bieren. Minieme verschillen kunnen daarin doorslaggevend zijn.
Michiel van der Drift
Laat zich graag verrassen. Flinke stouts, sours of bieren met een bijzondere toevoeging: proeven vindt hij altijd leuk.
Stephanie Verkerk
De bieropleiding gedaan vanuit een passie voor bier en intussen haar vleugels uitgeslagen in ons proeflokaal.
ALLE PROEVERIJEN
Iedere twee maanden brengen wij twee bieren uit om samen te proeven. Meld je nu alvast aan voor de online proeverijen!
Hop vs Extra Hop
IPA vs Double IPA
Een IPA draait om hop. Zo simpel is het. De variëteiten zijn echter enorm. Bloemig, fruitig, kruidig, aards, citrus: het is slechts een greep uit de mogelijke smaken en geuren. Voeg daaraan toe dat het ontzettend veel invloed heeft op welk moment tijdens het brouwproces de hop wordt toegevoegd. Genoeg redenen om samen te proeven!
Gans vs Gans Gut
Weizen vs Hopfenweizen
Weizen is een duitse stijl die wordt gebrouwen volgens het Reinheitsgebot, dus zonder toevoegingen. Het troebele volle bier – er moet minimaal 50 procent tarwemout gebruikt worden – en de kenmerkende gistsmaken van banaan en kruidigheid vormen de basis van het bier. Door te dry hoppen zetten we er een leuke hopfenweizen naast.
Ekster vs Ekstera
NEIPA vs NEIPA Passionfruit
De stijl New England IPA (NEIPA) draait om fruitigheid. Door veel hop toe te voegen aan het eind van het brouwproces komen die tonen mooi naar voren. Een bekende manier om die fruitigheid nog meer te krijgen in het bier is fruit toevoegen, dus proeven wij deze maand twee NEIPA’s naast elkaar: met én zonder fruittoevoeging.
Aalscholver vs Speciaalscholver
Saison vs Saison met gember
De saison is bijzonder, want het is een stijl waarbij de gist als belangrijke smaakmaker wordt gezien. Deze bijzondere gist geeft het bier een kruidig en droog karakter. Om de kruidigheid te versterken, voegen we een subtiele hoeveelheid gember toe. Proef jij de verschillen?
Meerkoet vs Nog Meerkoet
Barley Wine vs Barley Wine Oak Aged
Een Barley Wine, ook wel gerstewijn, is een bierstijl die bekend staat om hoge alcoholpercentages, veel restsuikers en een donkere kleur. De moutbasis is het belangrijkst, maar ook de hoppigheid speelt een rol in de beleving. De bierstijl leent zich uitstekend voor het rijpen met houtsnippers (oak aged) en dat is precies wat wij gaan doen.
Mus vs Extremus
RIS vs RIS Maple Syrup
Een Russian Imperial Stout is een zwaar, donker en complex bier. Een volle body vol chocolade, koffie en gebrande tonen vormt de basis. Door de toevoeging van maple syrup, komen deze tonen nog meer naar voren en krijgt het bier nog meer diepte en complexiteit. Welke is jouw favoriet?