proeverij

  • Welkom, bierproever!

    Een paar simpele tips voor een proeverij, een online proefformulier en uitleg over het brouwproces en onze bieren. Veel plezier!

De basis

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk, dus  hierbij een aantal simpele tips voor een heerlijke bierproeverij!

Aantal bieren

Onze proeverijen bestaan meestal uit 4 tot 6 bieren.  Dit heeft enerzijds met de spanningsboog te maken, daarnaast worden door de verschillende smaken de smaakpapillen flink getest. Na een aantal bieren wordt het lastiger om goed te proeven.

Volgorde & tijdsduur

De volgorde van het proeven is belangrijk, omdat de smaakpapillen worden aangetast door het proeven van de bieren. Bouw de proeverij daarom op in smaakintensiteit. Meestal geldt dat het alcoholpercentage (laag naar hoog) en kleur (licht naar donker) goede graadmeters zijn.

Een proeverij duurt bij ons meestal tussen de 1,5-2 uur. Uiteraard kun je daarna gerust nog een biertje nemen!

Proefglaasje

Om goed te proeven schenken wij 10-15cl per bier (een flesje per 2-3 personen). Hierdoor kun je meer bieren proeven. Gebruik indien mogelijk dezelfde soort glazen voor de bieren, dit heeft namelijk direct invloed op de smaak, geur en ervaring.

Bier & Spijs

Het is een extra optie, maar wel een die wij altijd erg leuk vinden: het combineren van bier en eten. Op onze flesjes en de website staan suggesties per bier. Natuurlijk zijn er nog veel meer opties, dus wees vooral zelf ook creatief!

Basistips

Bij een bierproeverij zijn er een aantal basistips die je helpen om bieren vergelijkend te proeven. Op die manier leer je snel en makkelijk wat jouw favoriete smaken zijn.

Visueel

De visuele eigenschappen van het bier bestaan onder andere uit kleur, helderheid en schuim. De kleur komt in de meeste gevallen uit de mouten en zegt vaak veel over de smaak. De helderheid verschilt per biertype en heeft invloed op de volmondigheid.

Aroma

Het aroma is vluchtig. Het is daarom aan te raden om te beginnen bij de geur. Wals het bier rustig in het glas, hierdoor komt het aroma beter vrij. De hop geeft onder andere geuren als (citrus)vruchten, aarde en gras. Mout geeft onder andere smaken als brood, karamel, koffie en chocola.

Bekijk het smaakwiel van Meilgaard voor meer inspiratie.

Smaak

De vijf basissmaken zijn zoet, zuur, bitter, zout en umami (hartig). Bij bier komen de smaken zout en umami echter zelden voor. Om de smaken te omschrijven kun je denken aan onder andere kruidig, nootachtig, bloemig, fruitig en karamelig.

Naast de smaken is het mondgevoel en de nasmaak belangrijk. Is het volmondig, dik en romig? Of juist licht en soepel? Is de alcohol sterk aanwezig? En hoe intens is de nasmaak? Het draagt allemaal bij aan de ervaring van een bier.

Bekijk het smaakwiel van Meilgaard voor meer inspiratie.

Online bierproeverij

Een proeverij kan in veel verschillende vormen. Wil je echt dieper ingaan op het bier? Dan is een bierproefformulier een goede optie. Aan de hand van een vast format loop je per bier een aantal vragen door. Wij hebben een online formulier ontworpen, zodat je makkelijk kan starten. Bovendien krijg je de antwoorden daarna direct in de mail gestuurd.

Brouwproces

De basis

Om goed te leren proeven helpt het om het brouwproces in de basis te begrijpen. Hieronder de basistappen en een korte video waarin de basis wordt uitgelegd.

Schroten & maischen

Schroten is het malen / pletten van de mout. Door de korrel te breken kan het daarin aanwezige zetmeel beter oplossen in het brouwwater. Het zetmeel kan dan vervolgens worden afgebroken tot suiker die door de gist weer omgezet kan worden tot alcohol.

Tijdens het maischen wordt de geschrote mout gemengd met warm water. Het mengsel dat uit dit proces voortkomt heet wort. Deze stap bepaalt grotendeels de uiteindelijke kleur en alcoholpercentage van het bier.

Koken & koelen

Het wort (stroperig suikerwater) wordt gescheiden van de mout. Vervolgens wordt dit naar de kookketel gepompt.

Het koken vervult drie functies – het stoppen van de enzymwerking, het steriliseren van het bier en het zorgt ervoor dat de bitterheid kan loskomen van de toegevoegde hop.

Nadat het bier is gekookt worden de uitgevlokte eiwitten en de resten van de hop uit het bier gefilterd. Vervolgens wordt het gekoeld. Dit koelen moet zo snel mogelijk gebeuren, om bacteriën geen kans te geven.

Vergisting & Lagering

Na het koelen wordt het gist toegevoegd. De vergistbare suikers uit het wort worden tijdens deze hoofdgisting omgezet in alcohol, koolzuurgas en smaakstoffen. De gist is nu aan zet en bepaald de uiteindelijke smaak van het bier.

Vervolgens wordt het overgepompt in een lagertank. Daar rust het bier een aantal weken tot het volledig op smaak is.

De Bieren

 

De Birdies

Rik van den Berg

Rik van den Berg

Co-Founder & Biersommelier

Rik is een van de jongste Biersommeliers van Nederland, al jaren actief als enthousiaste thuisbrouwer en voorzitter van biergenootschap ’t Nieuweland. Zijn liefde voor speciaalbier staat buiten kijf. Bij Bird Brewery wil dit baardmannetje zijn kennis over bier graag verder delen met de wereld!

CONTACT
rik@birdbrewery.com
+316 239 20 665

Ralph van Bemmel

Ralph van Bemmel

Co-Founder & Biersommelier

Door zijn vader op jonge leeftijd ondergedompeld in de wereld van de vogels. Bij Bird Brewery kan Ralph deze passie combineren met zijn andere grote passie: bier. Met een achtergrond in de bierwereld, een opleiding aan de Stichting Bieropleiding en een ongelooflijke berg energie zit dit goudhaantje precies op de plek die hij wil.

CONTACT
ralph@birdbrewery.com
+316 268 99 409

Michiel van der Drift

Michiel van der Drift

Accountmanager & Biersommelier

Internationaal biersommelier Michiel is al jaren bezeten van speciaalbier. Deze vreemde vogel struint menig horecazaak af en is niet te beroerd zijn kennis te delen. Trainingen, proeverijen en bierfestivals: hij doet het allemaal!

CONTACT
michiel@birdbrewery.com
+316 212 12 071

Nando Schuring

Nando Schuring

Accountmanager

Nando heeft veel ervaring voor en achter de bar en weet precies wat er van een horecazaak verwacht mag worden. Met zijn aanstekelijk enthousiasme, brede interesse en creativiteit weet hij altijd iets toe te voegen.

CONTACT
nando@birdbrewery.com
+316 307 57 972

Erik van Bemmel

Erik van Bemmel

Grafisch ontwerper

Vanaf dag 1 de vaste ontwerper bij Bird Brewery. Volgde een opleiding in grafisch vormgeving, deed daarna de fotovakschool en is verantwoordelijk voor een hoop creativiteit. Bovendien de beste vogelaar op kantoor.

Contact

Vragen over ons brouwproces?

Rik helpt je graag verder!

Vragen over ons brouwproces? Natuurlijk! Rik beantwoordt je vragen graag.

Rik van den Berg

rik@birdbrewery.com

+316 239 20 665

Meer weten over Bird Brewery?

Ralph staat voor je klaar!

Meer achtergrond of een stuk over ons schrijven? Super! Bekijk de pers pagina of neem direct contact op.

Ralph van Bemmel

ralph@birdbrewery.com

+316 268 994 09

Ons bier verkopen?

Michiel is er voor jou!

Wil je ons bier uit de tap of van de plank laten vliegen? Natuurlijk! Michiel zorgt dat het bier jouw kant opkomt!

Michiel van der Drift

michiel@birdbrewery.com

+316 212 12 071